Osewoudt liquideert Reydon.

Osewoudt pleegt een aanslag op Lagendaal. Cs-6 op Reydon. Osewoudt voerde opdrachten uit voor Dorbeck, onder andere aanslagen op verraders. Doordat Dorbeck een overeenkomst had met de verzetstrijder Jan Verleun, ben ik de fictieve aanslagen uitgevoerd door Osewoudt gaan vergelijken met de feitelijke aanslagen door Jan Verleun en andere leden van CS-6. Zo was er een aanslag in Haarlem. Deze aanslag vond in een serre van een huis plaats. Folkert Posthuma werd in zijn serre door Verleun vermoord, maar meer overeenkomsten dan dat kon ik niet vinden. Wanneer ik de aanslag op de heer Reydon door Kastein, naast de aanslag van Osewoudt op Lagendaal leg, zijn er wel overeenkomsten.

Volgens sommige bronnen was naast Kastein ook Jan Verleun betrokken bij de moord. Andere bronnen zeggen dat hij zich teruggetrokken had bij deze moordaanslag. Hij was  nog teveel van streek van de vorige liquidatie een week ervoor, dat hij een tweede aanslag niet aankon.

Uit de donkere kamer van Damokles.
In opdracht van Dorbeck had Osewoudt een afspraak met een meisje dat vermomd was als een leidster van de NSB. Osewoudt zijn opdracht was iemand te liquideren. De man moest geliquideerd worden en met de vrouw mocht geen risico genomen worden. Het meisje zou het kind meenemen voor de aanslag. Ze gingen samen met de trein naar Lunteren en liepen naar het huis de Hazenwal waar Lagedaal woonde. Lagedaal was een gevaarlijk individu die werkt voor de Gestapo en er verschillende mensen bij gelapt zou hebben. Het echtpaar Lagedaal, wilde hun kind uitbesteden en hij zou opgehaald worden door de jeugdstorm. Met een nijptang moest de telefoondraad doorgeknipt worden. Lagendaal liep een stukje mee met het meisje dat zijn zoon opgehaald had. Ondertussen trof Osewoudt de vrouw in de keuken en brak haar nek op de rand van het aanrecht. Hij wilde het lijk van de vrouw uit de keuken slepen, zodat Lagendaal bij binnenkomst niet meteen gealarmeerd zou zijn door het aanblik op zijn gedode vrouw. Lagendaal kwam weer thuis en er vond een gevecht plaats. Osewoudt schoot zijn pistool leeg in Langedaal’s rug. (1)

De aanslag op Reydon.
Op zijn verjaardag dinsdag ging Kastein naar Voorschoten waar hij eerst vrienden bezocht en daarna naar het huis van Reydon ging. De telefoonlijn was doorgesneden zodat er geen alarm geslagen kon worden. Kastein belde aan. Reydon was alleen nog niet thuis, wat volgens de voorinformatie wel de bedoeling had moeten zijn op dat tijdstip van de dag. Zijn vrouw liet Kastein binnen. Hij schoot de vrouw neer en sleepte haar van de gang naar de huiskamer. Reydon werd bij binnenkomst met 3 schoten in de rug neergeschoten. Reydon overleed een half jaar later aan zijn verwondingen. (2)

 

De overeenkomsten.
Te telefoon was onklaar gemaakt.
Bij beide moorden werden de vrouwen eerst vermoord. Mevrouw Lagendaal haar nek werd op het aanrecht gebroken, mevrouw Reydon werd doodgeschoten. Mevrouw Reydon werd weggesleept, Osewoudt wilde mevrouw Lagendaal wegslepen, zodat wanneer de echtgenoot thuis kwam, die niet meteen gealarmeerd zou zijn. Lagendaal werd na een worsteling in zijn rug geschoten. Reydon werd in zijn rug neergeschoten.

De verschillen.
In het boek de donkere kamer, vond de liquidatie in juli 1944 plaats. Reydon werd op 9 februari 1943 neergeschoten maar overleed in augustus van dat jaar.
Het echtpaar Reydon had geen kinderen, de Lagendaals hadden een zoon, die een rol in de roman speelt. Hij brengt spanning, omdat Osewoudt met hem opgescheept zit en het jongetje ook tegen hem kan getuigen.

Dat de donkere kamer van Damokles in Voorschoten begint, lijkt geen bijzondere betekenis te hebben.  Volgens het grote boek van Hermans bestaat het huis de Hazenwal in Lunteren echt, alleen heet het huis  Eikenwal.(3) Uit Hermans correspondentie met van Oorschot blijkt dat hij in het huis in 1956 de vakanties heeft doorgebracht. Het was een vakantiehuisje van de schoonfamilie.(4) Het lijkt er dus op dat hij deze locatie, gekozen had omdat hij er veel tijd doorbracht, waarbij hij de omgeving natuurgetrouw kon beschrijven.

Maar kijk ook bij het kopje Dummy

Langedaal woonde in Lunteren, Reydon in Voorschoten, maar werd in Luteren begraven. Dit is wat mij betreft opvallend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het de bedoeling in Lunteren een soort van mausoleum voor NSB-ers te maken. Reydon is er met veel openlijk vertoon begraven. (5)

 

1 DDKVD vanaf blz 124 tot en met 128

2 boek Kastein 
3 Het grote Willem Frederik Hermans Boek onder redactie van Dirk Baartse en Bob Polak. Nijgh   &van Ditmar, 2010. Uit de WFH-verzamelkrant en het Hermans Magazine.

4 Je vriendschap is werkelijk onbetaalbaar, brieven aan Geert van Oorschot, WF Hermans, de Bezige Bij, 2004

5 Website Hagespraken der beweging.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.