Toetreden tot het verzet. Faalt Osewoudt?

Vanaf het begin van de oorlog springt het boek over naar juni 1944. (blz 41) Osewoudt hield een factuur met die datum in zijn hand. Hij kreeg een brief van Dorbeck of de foto’s al ontwikkeld waren. Ik heb het boek niet chronologisch aangehouden. Op dit moment in het boek had Osewoudt alleen nog maar foto´s hoeven te ontwikkelen en naar Amsterdam te sturen. Deze foto´s waren mislukt, waarna Osewoudt de Leica aangeschaft had en de zelfgemaakte foto´s naar Amsterdam gestuurd had. Vervolgens bleef het 4 jaar stil. Nu moest het niet naar Amsterdam, maar naar een postbus in Den Haag gestuurd worden. Hij zag een Heilsoldate de brievenbus legen, maar toen hij navraag deed, was de brievenbus van niemand.

De tijdverschuiving van1940 naar 1944 is opmerkelijk Dit was niet de gebruikelijke gang van zaken. Waar Osewoudt eerst opdrachten van CS-6 leden lijkt te krijgen, is dat in 1944 niet echt waarschijnlijk. Op 1 oktober werden er 19 leden van de CS-6 gefusilleerd, dit was zo goed als het einde van CS-6. Maar er is nog een belangrijke reden waarom er iets aan de hand is met een pauze van 4 jaar.
Mensen solliciteerden niet op een baan bij het verzet. Ze zochten het op of rolden erin. Eenmaal in het verzet was er geen weg meer terug. Klein verzet gebeurde door het dragen van speldjes en Wilhelmina muntjes. Maar de anti- Duitsers kon je ook herkennen door de begroeting. Zei iemand JOZO, dan antwoordde je met OZO. Dit stond voor, Jij Ook Zo Optimistisch? Beantwoord met: Oranje Zal Overwinnen. Zo kon er voorzichtig iemands standpunt gepeild worden. Vervolgens kreeg iemand een kleine klus toegeschoven, dit was een test. Wanneer iemand de test had doorstaan, volgden er meer opdrachten. Van Hannie Schaft, het meisje met het rode haar is dit patroon duidelijk bekend.
Hannie Schaft was in 1938 volkerenrecht gaan studeren in Amsterdam. Ze had twee (joodse) studiegenootjes, waar ze veel tijd mee doorbracht, Philine Polak en Sonja Frenk. Op 1 september 1938 viel Duitsland Polen binnen. Dit maakte haar boos en moedeloos. Ze besefte dat ze niks kon doen, behalve via het internationale Rode Kruis een pakketje sturen voor de gevangen Poolse officieren. Op het moment dat Joden een ster moesten gaan dragen en een J in hun persoonsbewijs moesten laten stempelen kwam zij hier, door haar joodse vriendinnen meteen mee in aanraking. Ze kwam in actie en ging in het Zuiderbad persoonsbewijzen stelen om die aan het verzet te leveren, zodat die gebruikt konden worden voor Joden. De universiteiten sloten en zij wilde zich aansluiten bij een verzetsgroep. Zij komt in gesprek met een man van het verzet. Hij zegt aan de Duitse kant te staan en probeert haar om te praten, om haar verzetsactiviteiten te staken. (Moest ze hem liquideren en weigerde haar pistool omdat er geen kogels inzaten, weer even opzoeken hoe het precies zat) Ze gaat hier niet in mee en is woedend en laat dit ook duidelijk merken. Meewerken met de Duitsers zou ze nooit doen. Dit blijkt de test geweest te zijn, die ze glansrijk had doorstaan. (Website ter nagedachtenis aan Hannie Schaft)
Osewoudt leek minder glansrijk de test te doorstaan. Hij verprutste de foto’s.
De luxe om een goede verzetsstrijder een langere tijd geen opdracht te geven, was er niet. Er waren domweg te weinig strijders. Hans van Gogh was bijvoorbeeld net ontslagen uit kamp Vught. Zijn moeder vroeg zijn vrienden uit het verzet om hem even met rust te laten, zodat hij bij kon komen. Die rust duurde twee dagen, toen was hij al nodig voor een overval op de gevangenis op de Weteringschans. Als Osewoudt de eerste test niet had doorstaan, waarom werd hij dan na 4 jaar toch weer benaderd? Voor het antwoord op deze vraag ga ik eerst naar het Englandspiel.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.