CS-6 en ander verzet.

 

CS-6 was de naam van een verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Terreur tegen terreur" was hun motto. Hermans lijkt de geschiedenis van CS-6 gekend te hebben en hier inspiratie uitgeput te hebben. 

Ik kreeg  belangstelling voor het verzet gedurende de Tweede Wereldoorlog en ging hierover lezen. Zo  kwam ik ook bij de verzetsgroep CS-6 terecht.

Wanneer ik de naam CS-6 googelde, kwam ik ook de naam van schrijver W.F. Hermans tegen. Ik besloot een boek van hem te gaan lezen. Dit werd “de donkere kamer van Damokles[ii]”. Wanneer de personage Dorbeck de sigarenzaak van Osewoudt binnen loopt in het boek, zag ik Jan Verleun, verzetsstrijder van CS-6, binnenkomen. Hierdoor ben ik opzoek gegaan naar meer overeenkomsten tussen het boek `de donkere kamer van Damokles` en feiten uit de Tweede Wereldoorlog. Wat Hermans geïnspireerd heeft is niet met zekerheid te zeggen. Dat is dan ook niet mijn doel. Wel werden in 1952  de afscheidsbrieven van verzetsstrijder Jan Verleun gepubliceerd[i] en begon Hermans met schrijven aan, wat later, `de donkere kamer van Damokles`, zou worden.

Op deze website zet ik de stukken uit de roman  `de donkere kamer van Damokles` naast de gebeurtenissen van CS-6 tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

 Hermans heeft leden van CS-6 persoonlijk gekend, hij zat ermee  op het Barleus Gymnasium, waar Hermans in 1940 eindexamen deed.   

In het grote Willem Frederik Hermans boek staat te lezen op blz 59: “Een aantal vroegere medeleerlingen van het Barlaeus werd actief in de verzetsgroep CS-6, maar van Hermans (1921-1995) is geen enkele illegale daad bekend. Zijn oordeel over het verzet was zelfs overwegend negatief. Niettemin koketteerde hij er tegen het eind van zijn leven mee dat hij over de vloer kwam bij enkele leden van CS6, zoals Bram Kuiper.” [iii]  Guido van Suchtelen en de Reina Prinsen Geerligs gingen ook naar het Barleus. Guido was de vriend van Reina Prinsen Geerligs en zou bij Hermans in de klas hebben gezeten. Hermans had in zijn fotobiografie een schoolfoto van het Barleus opgenomen. Hij had zowel het hoofd van Reina als zijn eigen hoofd omcirkeld. Hermans zus staat nog op een klassenfoto met leraar Kuiper, de vader van Bram en Sape.

 

 

[i] Gazet van Limburg, 9, 10, 13, 14, 15 mei 1952, Celbrieven van een terdoodveroordeelde.

[ii] De donkere kamer van Damokles, Willem Frederik Hermans, 35 ste druk, Amsterdam van Oorschot, 1999, eerste druk 1958

[iii] Het grote Willem Frederik Hermans Boek onder redactie van Dirk Baartse en Bob Polak. Nijgh &van Ditmar, 2010. Uit de WFH-verzamelkrant en het Hermans Magazine.

Op deze pagina:

Verleun komt bij Osewoudt.

De Rotterdamse affaire.

Labare en Kastein.

Osewoudt liquideert Reydon

Sape Kuiper en Henri Geul in de mist. 

Osewoudt bezoekt Gerrit van der Veen.

Osewoudt stuurt foto's naar Guermonprez

Toetreden tot het verzet. Faalt Osewoudt?

Gijzeling familieleden. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.