Labare en Kastein

Gepubliceerd op 16 oktober 2018 om 20:57

Door de Eerste Wereldoorlog hadden de Duitsers oorlogservaring. De jonge leden van CS-6 niet. Kastein leerde ze de kneepjes van het vak. Osewoudt leerde het van Labare, wanneer hij voor het verzet foto´s ontwikkeld in Leiden. 

Gerrit Kastein was een van de eerste mensen van CS-6 die leiding gaf en ging organiseren. Gerrit Kastein was zenuwarts en had zijn co-schappen in Heidelberg te Duitsland gelopen in de jaren 1932 1933. Daardoor wist hij hoe Duitsland eruit zag toen Hitler aan de macht kwam. Kastein was ouder geweest dan de meeste CS-6 leden die voor een groot deel uit studenten bestond. Ook had hij wat meer oorlogservaring doordat hij gedurende de burgeroorlog in Spanje voor de vrijwillige ambulance had gewerkt. Hij werd gezien als een onrustig schietgraag mannetje, maar was ook degene die de jonge onervaren medewerkers van CS-6 de kneepjes van het vak leerde.

Kastein: “Als de nazi’s je ooit te pakken krijgen, dwingen ze je om te praten. Maak je geen illusies, je slaat door” zei hij. Ik hoop dat ik dan in staat zal zijn een einde aan mijn leven te maken, maar ik zal een Duitser meenemen.”

De donkere kamer van Damokles heeft ook een `Kastein´alleen heette die Labare.  Osewoudt meldde zich bij Labare aan de Zoeterwoudsesingel 74 te Leiden (blz 79)

Labare gaf Osewoudt hetzelfde lesje over de rol van verzetsstrijder, maar in iets andere woorden:
"Helden hebben we niet nodig. Wat is een held? Iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest. Onvoorzichtige mensen kunnen we niet gebruiken. Ik heb geen mensen nodig die als ze gepakt worden en door de Duitsers worden ondervraagd, hun mond niet opendoen, maar mensen die alles vertellen wat ze weten alleen, er moet voor gezorgd worden dat ze niets weten. Want als iemand wat weet, hou een brandende sigaar tegen zijn kloten en hij zal in negen van de tien gevallen zijn mond voorbijpraten en in het ene geval dat hij niets zegt, nou wie heeft daar wat aan, dan zit die vent voor zijn hele leven opgescheept met een paar verbrande kloten.”


Kastein had de aanslag op Reydon gepleegd.(zie ook 5. Osewoudt liquideert Reydon).  Een dag later, op tien februari, had Kastein met iemand een afspraak in café Kroon. Hij had 3 pistolen bij zich. Wat hij niet wist, was dat de persoon met wie hij een afspraak had, acht dagen daarvoor gearresteerd was. De Duitsers hadden ondertussen een notitie van de afspraak gevonden. Zij besloten de afspraak door te laten gaan. De gearresteerde werd met een stok in zijn broekspijp in het café gezet. Kastein verscheen in het café en liep in de val. Gearresteerd werd hij naar het Binnenhof gebracht en naar een kamer op 2 hoog geleid. Hij had een cyaankali pil bij zich, maar gebruikte die niet. Hij zag mogelijkheid om uit het raam te springen en was op slag dood. Hij had zich  niet aan zijn belofte gehouden een Duitser mee te nemen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.