Osewoudt stuurt de foto's naar Guermonprez.

Osewoudt moet van Dorbeck Foto’s ontwikkelen en versturen naar : E. Jagtman op het Legmeerplein 25 –III te Amsterdam. (blz 27)

Hier stort echter een brandend vliegtuig neer. Osewoudt gaat er langs om te kijken of er overlevenden waren.

In het boekje, De Bezette Stad, staan de adressen die van belang waren gedurende de Tweede Wereld Oorlog. Naast wie waar woonde, welke verzetsgroep of welke officiële instelling waar gehuisvest was, staan er ook de plekken waar vliegtuigen neergestort of bommen ontploft zijn. Het Legmeerplein kon ik hier niet in vinden. Dit gedeelte berustte dus niet op waarheid. Ik zocht even verder, mogelijk stond niet alles in het boekje. Zo kwam ik op de beeldbank van het gemeentearchief Amsterdam terecht.

In de beeldbank van het gemeentearchief Amsterdam zijn er 9 foto’s te vinden van het Legmeerplein. Allen gemaakt in 1934 door Paul Guermonprez op het Legmeerplein.

 

Paul Guermonprez

Paul Guermonprez was fotograaf, vormgever, docent fotografie aan de Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en eigenaar van Co- op 2, een foto en reclamebureau in Amsterdam. Paul Guermonprez woonde 14 mei 1936 op de Oudezijds Achterburgwal nummer 192 en Bert Nauta, de oom van Osewoudt, op nummer 28. Het bedrijf Co-op 2 deelde het gebouw als Jan van der Linden, een architect. Paul Guermonprez werkte mee aan de Brandarius brieven van Arondeus, die kunstenaars tot verzet opriep en hij zat in de leiding van de Raad van Verzet. Omdat Guermonprez zich niet wilde aansluiten bij de Kultuurkamer werd dit bedrijf in 1942 ontbonden. Dit tot december 1941, toen verhuisde hij met zijn vrouw naar Voorschoten. Zijn vrouw, die naaldkunstenares was had hier voor de oorlog al een atelier. Zij gingen op een boerderij in Voorschoten wonen, waar Hermans gedurende de eerste jaren van zijn huwelijk woonde en waar Henri Osewoudt opgroeide en later zijn sigarenzaak had.

In het gemeentearchief van Amsterdam zijn de foto’s van Guermonprez te bekijken. Het zijn er 371. De foto’s zijn van voor de oorlog, uit de jaren 30 tot en met het jaar 1937. Natuurlijk fotografeerde hij zijn eigen kantoor en het uitzicht ervan. Maar bij het bekijken van de foto’s valt op dat hij grote belangstelling heeft gehad voor de bouw van nieuwe gebouwen. Sommige volgde hij op de voet en legde hij veelvuldig vast. Niet gek aangezien hij met een architect in het pand zat. Mogelijk volgde hij voor hem de bouwwerkzaamheden? Paul Guermonprez toont belangstelling voor de bouw van de Apollo hallen, Jacob van Lennepkade en het van Heutsmonument. De bouw van het Klein Gramatplantsoen, is diverse malen gefotografeerd. Hier was gedurende de Tweede Wereldoorlog de Weteringschansgevangenis. Paul Guermonprez en veel leden van CS-6 hebben dit gebouw ook van binnen moeten bekijken.

Wat de fotoserie van Paul Guermonprez bijzonder maakt zijn dat er ook diverse foto’s te vinden zijn van het Legmeerplein waar de familie Jagtman zou wonen volgens het boek van Hermans.  De foto’s zijn niet alleen vanaf de straat gemaakt, maar ook w.s. vanaf een balkon. Ook de bouw van de eerste wolkenkrabber in Nederland op het Daniel Willinkplein nu het Victorieplein heeft hij vastgelegd. In tranen der Acacia’s woonde Andrea daar. De Perzische tapijtenzaak Perez die in Madelon in de mist van het schimmenrijk voorkomt heeft hij gefotografeerd en de bouw van de Zomerdijkstraat heeft hij op de voet gevolgd. In de Zomerdijkstraat woonde andere verzetstrijders van het kunstenaarsverzet, Gerrit van der Veen en Leo Braat. Hier waren zogenaamde atelierwoningen gebouwd.

Paul Guermonprez werd als gijzelaar vastgehouden. Daarna moest hij zich melden om naar Duitsland getransporteerd te worden. Hij meldde zich op het perron. Liep naar de trein. Vervolgens liep hij langs de trein het perron weer af. Meer hierover op bij het tabblad Dorbeck.

Paul Guermonprez  werd een actief lid in de Raad van Verzet.

Op 4 april 1944 werd Paul Guermonprez gearresteerd en op 10 juni 1944 gefusilleerd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.