Dorbeck is een waan van Osewoudt

Osewoudt werd verhoort. Hij werd ervan beschuldigd een verrader te zijn. Hij beroept zich op Dorbeck, een geheim agent die hem opdrachten zou hebben gegeven. Bewijzen dat Dorbeck bestaan heeft kon hij niet. Mogelijk was Dorbeck slechts een waan van Osewoudt. 

 

Osewoudt zijn moeder had door haar ziekte zijn vader vermoord. Vijf jaar ervoor was ze ook al een keer opgenomen geweest.Hij “ziet” zijn moeder als een vrouwtje dat paling verkoopt. Maar zijn moeder zit gevangen en dat weet hij ook. Hij bestelt fruit om voor haar te laten bezorgen. 

Een dwaalspoor van Hermans? Of is het mogelijk dat Dorbeck inderdaad slechts een waanvoorstelling was? De psychiater die Osewoudt zijn moeder behandeld had, kwam Osewoudt in zijn cel opzoeken. (blz 33) `Het kan zijn dat je toen, op ogenblikken van grote vermoeidheid, gedacht hebt dat Dorbeck bestond, dat hij je opbelde, dat hij je boodschappen stuurde achterop foto´s geschreven, enzovoorts enzovoorts. … Als je het mij vraagt: je gelooft zelf ook niet in het bestaan van Dorbeck! Je hebt er vroeger, tijdens geestelijke inzinkingen, in geloofd, maar nu geloof je het niet meer. Je blijft alleen volhouden omdat je in het nauw zit. "


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.