Het vlot

Gepubliceerd op 17 maart 2018 om 20:45

DDKVD begint met een leraar die een verhaaltje voorleest over iemand op een vlot. Waarschijnlijk niet zo bedoeld door WF Hermans, wel een mooie gelegenheid om Englandvaarders te introduceren en de broers Boussevain, 2 leden van de verzetsgroep CS-6.

Uit de donkere kamer van Damokles, blz 5:                                     

“…Dagenlang zwierf hij rond op zijn vlot, zonder drinken. Hij stierf van de dorst want het water van de oceaan was zout. Hij haatte het water dat hij niet drinken kon. Maar toen de bliksem in zijn vlot sloeg en het vlot in brand vloog, schepte hij dat gehate water met zijn handen op, om te proberen de brand te blussen!”

 

Op het moment dat Nederland zich na vier dagen strijd, overgegeven had aan de Duitsers, zaten het koningshuis en de regering inmiddels in Engeland. De overzeese gebieden, de Antillen, Suriname en Indonesië moesten tenslotte nog geregeerd worden. Vele Nederlanders probeerden het Nazi regime te ontvluchten. IJmuiden zou zwart gezien hebben van de mensen die nog probeerden met een boot mee weg te komen. Natuurlijk veel Joden die een vermoeden hadden wat er boven hun hoofd hing nu Duitsland de dienst uitmaakte in Nederland, maar ook probeerden mensen naar Engeland te komen om van daaruit tegen de Duitsers te vechten. Er was alleen geen bootverkeer meer naar Engeland. In eerste instantie probeerden ze per privé bootje via de Noordzee in Engeland te komen.  Daar komt dan ook de naam Engelandvaarders vandaan. Toen dit onmogelijk werd doordat de Duitsers patrouilleerden op zee en sommige stranden niet meer toegankelijk waren, werden er routes over land uitgestippeld. Via Zwitserland en dan met het vliegtuig naar Spanje/ Portugal b.v., maar er was ook een noordelijke route uitgezet. Ook de mensen die via deze routes Engeland bereikten, werden Engelandvaarders genoemd. Zij waren vaak lang onderweg voordat ze aankwamen..

Hoewel er meer dan 1700 personen een poging deden om in Engeland  te komen, er door Hermans over een oceaan gesproken wordt ipv over een zee, is dit toch een gelegenheid om twee CS-6 leden te noemen die ook een poging gedaan hebben om in England aan te komen, namelijk Janka en Gi Boussevain  Het zou om een vlot zijn gegaan dat van 2 vermoutvaten gemaakt was en dat zij Diogenes gedoopt hadden. [i]

Zij strandden echter op de Waddenzee.

Over de boottocht van Janka en  Gi Boussevain bestaan verschillende lezingen. De lezing die de familie verteld en die bevestigd wordt in het boek Mijnen en Grondzeeën van TH. H. De Booy, wordt als het meest waarschijnlijke beschouwd. “De broers waren met een vlot via het IJsselmeer de Waddenzee opgegaan, met de bedoeling van daaruit via de Noordzee naar Engeland te varen. Zij liepen echter vast op een zandbank en werden opgepikt door een reddingsboot die toevallig in de buurt was, omdat er een Brits vliegtuig in de Waddenzee was neergestort. De bemanning van de reddingsboot zag de jongens aan voor piloten en hun vaartuig voor een rubber vlot. De Booy vermoedt dat de ondervragers op de Hafenüberwachungsstelle op Terschelling heel goed doorhadden dat de broers naar Engeland hadden willen varen, maar dat zij het als een kwajongensstreek beschouwden en de Engelandvaarders ongemoeid lieten . De Boussevains woonden in de Corellistraat nummer 6, waar de CS-6 naar genoemd zou zijn.

 

[i] Het beeld van de Engelandvaarder, dare.uva.nl/document /77568


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.