De kelder van CS-6

Gepubliceerd op 18 maart 2018 om 21:18

In DDKVD staat een beschrijving van de kelder van Labare waar Osewoudt foto´s gaat ontwikkelen. Zag de kelder van de Boissevain familie in de Correllistraat er ook zo uit?

“Als je aan dat touw trekt, komt er achter de deur een hele toestand van ijzeren balken naar beneden, een soort hek, maar veel zwaarder. Als er aan de andere kant van de deur mensen staan die de deur willen forceren, dan gaat dat niet zo één twee drie. Dat is de bedoeling, begrijp je?... Ook de ramen van de souterrains zijn zwaar gebarricadeerd”

In de kelder van CS-6 was een enorme werkplaats. Ze hadden een apparaatje gemaakt waarmee je treinen kon laten ontsporen. Verder repareerden ze wapens en vervalste ze er bonkaarten. Janka Bouissevain had er drie schuilplaatsen gemaakt. Er was elektrisch licht, er waren gecamoufleerde alarmsystemen en clandestiene telefoons. Een loodgieter zou er in 1962 nog een grote hoeveelheid springstof in een buis gevonden hebben.
CS-6 wilde zich inzetten voor het bevrijden van Nederland. Over de naam verschillen de meningen. Het zou kunnen staan voor Corellistraat 6, het adres van de Boissevain familie die een belangrijke rol speelde in de verzetsgroep. Voor de oorlog kwamen er al Joden uit Duitsland en Oostenrijk naar Nederland gevlucht. Jan Bouisevain had een handelsbedrijf dat ook in Duitsland en Oostenrijk werkte. Het echtpaar Boissevain namen een joods jongetje op in hun gezin en haalde een joodse vrouw vanuit Oostenrijk naar Nederland door voor haar een schijnhuwelijk te organiseren. Met kindertransporten zorgden o.a. de Boissevains ervoor dat joodse kinderen vanuit Oostenrijk en Duitsland, naar Engeland konden gaan. Ook werden ze in Amsterdam ondergebracht. Na de kristalnacht toen de vluchtelinge stroom steeds groter werd, sloot Nederland zijn grenzen. Nederland wilde neutraal blijven. Door het opvangen van vluchtelingen, namen ze een standpunt in tegen Nazi Duitsland. Het echtpaar Boissevain hield zich dus voor de oorlog al bezig met verzet. Zij hadden vijf kinderen waarvan er twee een belangrijke rol in het verzet speelden. Janka en Gideon.
Janka zat op de middelbare technische school en werkte bij de Amsterdamse telefoondienst en zijn broer Gideon werkte bij een levensverzekeringsmaatschappij. Hij zocht in sloten naar weggeworpen revolvers van soldaten. Ook verzamelde hij Trotyl en Mitroglycerine om bommen mee te vervaardigen.
Doordat dit gezin op de Correllistraat 6 woonde, wordt er aangenomen dat hier de afkorting CS-6 vandaan kwam. Maar hier zijn de meningen over verdeeld. Het zou wel heel naïef zijn om een verzetsgroep de naam te geven van een belangrijk adres binnen een verzetsorganisatie. Behalve Correllistraat 6 zou CS-6 ook kunnen hebben gestaan voor Centrale van Sabotage en de 6e poging, om een groep te organiseren. De groep hield zich met uiteenlopende zaken bezig: overvallen op distributiebureaus en bevolkingsregisters o.a. op de Passeerdersgracht. Verder ook het onklaar maken locomotieven, wagons en rijtuigen van de Duitse spoorwegen. Ze verzamelden inlichtingen over Duitse troepenbewegingen. Ze probeerden te infiltreren in het rijkscommissariaat maar ook bij de SD en het bevolkingsregister. Dit lukte allemaal niet altijd even goed.
Verder hielden ze zich bezig met omstreden activiteiten zoals het liquideren van mensen die voor de Duitsers werkten zoals Seyffardt. Seyffardt was vanaf 1935 lid van de NSB en de oprichter en leider van het Vrijwilligers Legioen Nederland. Dit legioen zou de Duitsers helpen aan de oorlogsfronten. Seyffardt werd geliquideerd door Gerrit Kastein en Jan Verleun. Zij hebben zijn adres in het telefoonboek opgezocht en bij zijn deur aangebeld om zich zogenaamd te melden voor het legioen, waarop zij hem neerschoten. Als reactie hierop werden honderden Nederlanders, vooral studenten, opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd.

 

DDKVD blz 82

 Parlementaire Enquete Commissie 1940-1945 Deel 4c-2 Blz 1413 In te zien bij het Nederlands Instituut voor Oorlogs Dokumentatie.

 Recht op wraak. Liquidaties in Nederland 1940-1945. Jack Kooistra, Albert Oosthoek, tweede druk april 2009, Penn Uitgeverij Leeuwarden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.