Sigarenzaak in Haarlem

De sigarenzaak van Osewoudt was eigenlijk in Haarlem.
Een liquidatie in Haarlem en een sigarenzaak in Voorschoten.
Op 23 juli 1940 ging Osewoudt naar Haarlem om met Zuwester iemand van de contra-spionage te liquideren. Zuwester was minstens 35 jaar oud. Met Zuwester liep hij een huis binnen. In de serre schoot Zuwester, met de groeten van Amalia. Osewoudt schoot op de rode man die hen binnen had gelaten. Terwijl zij 2 mannen neerschoten in de serre, knokte Dorbeck voor de deur met een man. Dit werd gezien door Teurlings, Osewoudt zijn NSB buurman uit Voorschoten. Osewoudt ging naar het zwembad, dat gesloten was, omdat alleen leden van de Wehrmacht op dat moment mochten zwemmen. Hierop sprongt Osewoudt op de tram. Vanaf het begin had Osewoudt een handdoek bij zich als alibi dat hij met het mooie weer ging zwemmen. In de tram bleek ook Teurlings, de buurman die bij de NSB was, te zitten en Osewoudt komt Teurlings later ook nog tegen op het strand van Zandvoort. Teurlings dacht dat Osewoudt ipv Dorbeck geknokt had op straat in Haarlem.

 

De donkere kamer van Damokles en de geschiedenis van een sigarenzaak in Haarlem 

Zoals gezegd liep Teurlings in Haarlem op straat, wanneer hij op weg is naar het strand. Hij woonde in Voorschoten, net als Osewoudt. Ik vind het merkwaardig dat hij tussendoor, op een snikhete dag aan het wandelen is in Haarlem en dan ook nog toevallig Dorbeck ziet knokken op straat. Osewoudt springt in dezelfde tram als waar Terulings in zat. Teurlings zag hem niet in de tram omdat Osewoudt nog weg kon duiken. Maar Teurlings ziet hem wel weer op het strand.
Logischer zou het zijn als de sigarenzaak en tevens woonplaats van Osewoudt en buurman Teurlings, in Haarlem was. Net als de sigarenzaak waar geheimagent Pijl zich schuilhield.
De sigarenzaak van Osewoudt is in Voorschoten, onder Leiden. Osewoudt komt, door het nemen van een tram in Haarlem, op het strand van Zandvoort aan.
Teurlings had op die hete dag ook zin in een dagje strand. Nu lijkt het mij meer logisch dat hij vanuit Voorschoten, het strand Katwijk aan zee had gekozen. Als hij al naar perse naar Zandvoort wilde, waarom is hij dan blijkbaar tussendoor uit de tram gestapt? Teurlings ziet Dorbeck met iemand knokken op straat en denkt dat het Osewoudt is. Op dat moment gaat Osewoudt eerst nog naar het zwembad, waar hij niet in mag omdat op dat moment alleen de Duitse Weermacht mag zwemmen om vervolgens op dezelfde tram te springen waar Teurlings in zit.
Logistiek is dat wat ingewikkeld. Dan kom ik ook tot de vraag of de sigarenzaak van Osewoudt in een eerder geschreven versie van Hermans, in Haarlem lag, net als de sigarenzaak waar agent Pijl in zat. Teurlings had dan ook in Haarlem gewoond. In dat geval is het wel mogelijk dat hij eerst Dorbeck/ Osewoudt op straat ziet knokken om vervolgens in dezelfde tram te zitten als Osewoudt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.