Osewoudt schoot met van der Waals zijn pistool.

Een kogel heeft nadat die afgeschoten is, een bepaalde afdruk. Kogels met dezelfde afdruk  zijn door hetzelfde pistool afgeschoten. Hierdoor achterhaalden de Duitsers wie Osewoudt allemaal doodgeschoten heeft. 

 

Osewoudt was gevangengenomen en kwam in het ziekenhuis terecht. Hier was hij zogenaamd bevrijd door het verzet, maar eigenlijk door provocateurs van de Duitsers. Duitsers lieten mensen uit het verzet wel eens vrij om die vervolgens te achtervolgen. Zo werd iemand uit het verzet misbruikt om ze naar meer mensen uit het verzet te leiden. Dit lijkt ook met Osewoudt gebeurd te zijn. Hij werd bevrijd, maar niet op een veilige plek.ondergebracht. Hij gaat naar Labare, waar vervolgens een inval door de Duitsers plaats vindt. (Blz 173) Hij wordt voor de tweede keer gearresteerd. Na de tweede arrestatie werd Osewoudt opnieuw verhoort door Ebernuss. In Knijtijzen zijn lijk zat een kogel die uit Osewoudt  zijn pistool afkomstig was. (blz 184)Ook de kogels uit het lijk van Lagendaal, zijn vergeleken met het pistool van Osewoudt. Wederom een match. (blz192) Volgens het verhaal van Hermans liet Dorbeck  2 Duitse soldaten neerschieten bij het bombardement in Rotterdam. (blz 26) Dorbeck vocht tijdens het uitbreken van de oorlog rond Rotterdam. Hij raakte zijn pistool kwijt. Hierdoor kon hij de saboteurs niet zelf neerschieten. Hij moest hiertoe opdracht geven.

 

Anton van der Waals was in contact gekomen met Kastein.  Antons tactiek was om eerst aan te pappen met het verzet en ze vervolgens te verraden aan de Duitsers. Hij schepte op over zijn goede contacten met Engeland. Kastein had een wapen nodig, want had dit zelf niet. Hij ging er vanuit dat iemand die beweerde contact te hebben met de Engelsen, wel aan een wapen kon komen. Anton van der Waals voelt zich voor een keer geïntimideerd. Kastein beloofde het wapen na gebruik, wel weer terug te geven.  Aan de Parlementaire Enquête Commissie legde Schreider, opdrachtgever van der Waals, uit hoe het met het wapen gegaan is.  Van der Waals, die zelf geen wapens had, wendde zich tot Schreieder en vroeg hem Kastein een wapen te geven, dan zou bij een moordaanslag de dader gemakkelijker aan te wijzen zijn. “Dit vond ik van `kriminalistisch`standpunt uit bezien niet zo slecht”; moest Scheieder van ’t hart. Dat Reydon vermoord werd, woog voor de Duitsers niet op voor de vangst die ze in het verzet zouden gaan maken. Een der volgende dagen werden Dr. Reydon en vrouw vermoord en werd dr. Kastein gearresteerd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.