Dorbeck verandert van CS-6 in Anton van der Waals.

Dorbeck gaf eerst opdrachten aan Osewoudt die leken op acties die CS-6 in werkelijkheid had uitgevoerd. Nu begint de personage Dorbeck wel erg veel op de verrader Anton van der Waals te lijken. En Osewoudt werd voor Dorbeck aangezien, dus hij krijgt de beschuldigingen die Dorbeck gemaakt worden, op zijn bord.

 

Na de tweede arrestatie kon Osewoudt vrijkomen wanneer hij Duitser Ebernuss beloofde hem mee te nemen naar het verzetscafé om daar Dorbeck aan te wijzen. Hij ging op het aanbod in, maar vergiftigde Ebernuss ipv Dorbeck aan hem uit te leveren. Osewoudt ging met Dorbeck mee. Dorbeck vertelde in Londen geweest te zijn, om vervolgens Engelse sigaretten uit te delen en kopjes echte thee te maken. Dit was Anton van der Waals manier om vertrouwen bij het verzet te krijgen. De thee en sigaretten kwamen uit de containers die de Engelsen hadden gedropt voor het verzet, maar gelijk in handen van de Duitsers kwamen

 

Er gebeurde nog van alles maar Osewoudt kwam in het inmiddels bevrijdde Breda aan, waar hij zich wil aansluiten bij de binnenlandse strijdkrachten.

Osewoudt werd echter weer gearresteerd. BLZ 236; -Grijp hem! Arresteer hem! Fouilleer hem! Die man is hoogst gevaarlijk! Jullie godverdommese stomme lummels! Het is geen verpleegster! Het is een spion!”

Hij werd, waarschijnlijk via Belgie naar Engeland vervoerd.

Blz 253; “-Weet u dan waar wij naartoe gaan? –naar Manchester natuurlijk. Dienst L.I. 4.”

Hier gaat het verhoor verder.  “De man vraagt Osewoudt: - welke dienst gaf jou opdrachten? S.I.S.? S.O.E?

Toen bleek dat er al vijf maanden voor Osewoudt gewaarschuwd werd. “Je portret heeft in alle illegale krantjes gestaan….Is een hoogst gevaarlijke individu. Heeft honderden goede vaderlanders aan de vijand uitgeleverd.” (blz 243)

 

In 1943 was van der Waals een vaak gezocht persoon door het verzet. In April was er een beschrijving van van der Waals in illegale kranten verschenen.

 “Werkt o.a. onder de schuilnaam Anton de Wilde (Ton) in het gehele land. Geeft voor in verbinding te staan met Engeland en heeft vele, hierdoor aangeknoopte relaties overgeleverd aan de Gestapo. Signalement: Lang 1.80m, donker golvend haar, bruinachtige ogen, scherpe neus, ovaal gezicht, , blanke huid; maakt indruk 35 jaar te zijn, is technisch onderlegd.” Verder had hij prominente wenkbrauwen en was hij een rusteloos type.[i]

Doordat Anton van der Waals gezocht werd en er verraders om minder geliquideerd werden, werd er een oplossing gezocht. Er werd een schijnexecutie op touw gezet. Anton van der Waals gaat eerst nog even langs zijn vader om daar de ondergebrachte 35000 gulden op te halen. Hij bracht zijn kapitaal onder, zodat zijn ouders dat niet bij zijn “dood” zouden erven. En op 21 juli 1943 stond er in de krant dat er op 19 juli een politieke moord had plaatsgevonden in Rotterdam. Staatsburger Antonius van der Waals was neergeschoten en op weg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Verder had hij een persoonsbewijs van Antoon de Wilde bij zich. Er werd 10.000 gulden uitgeloofd voor degene die aanwijzingen konden geven die naar de dader zouden leiden. De  krant werd zelfs uitgedeeld onder de gevangenen. Dit was verdacht. De gevangenen mochten geen post schrijven of ontvangen en kregen nu, ongevraagd, een echte krant.

 

 

 

[i] De verrader leven en dood van Anton van der Waals, Auke Kok, uitgeverij de Arbeiderspers, tweede druk maart 1995, blz 209


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.